Den svåra konsten att ge feedback

Att ge feedback till någon kan vara extremt svårt. Hur lägger jag fram det utan att personen i fråga tar det som en personlig förolämpning?

Psykologen Marshall Rosenberg tog 1970 fram ett språk (Nonviolent Communication) för användning vid just feedback. Språket utvecklades utifrån arbete med grupper inom näringslivet, offentliga organisationer och etniska minoriteter i USA. Rosenberg såg det som att människor till stor del inte är medvetna om sina känslor, önskningar eller behov. Influenserna fick han bland annat från Buddismen och anti-våldsläror.

Rosenberg skapade Giraffen som en symbol för ett visst förhållningssätt när det gäller feedback. Det är långt mellan hjärta och hjärna, vilket innebär att giraffen inte reagerar impulsivt utan stannar upp och reflekterar. Giraffen ser långt; bortom orden och har överblick. Giraffhalsen symboliserar modet att sticka ut halsen och säga sin ärliga subjektiva sanning och göra sig sårbar. Den symboliserar även förmågan att kunna lyssna till vilka känslor och behov som finns bakom ett aggressivt beteende hos den vi kommunicerar med.  Vargen är symbol för invanda, oreflekterade och ofta omedvetna tankemönster. Vargen visar tänderna och angriper och använder ett språk som sårar, motverkar kontakt och ökar risken för destruktiva konflikter.

Vargen antar

  • att min sanning är hela sanningen
  • att andra måste vara överens med mig
  • att andra ser saker som jag gör
  • att andra människors erfarenheter är ogiltiga för att de inte stämmer med mina erfarenheter
  • att lägga skulden på andra för hur jag själv mår
  • att det är andras fel att det blivit som det blivit

Vargen står för den dömande, straffande och tvingande kommunikationen. Språkbruket har sina rötter i hierarkiska, politiska och sociala strukturer. Vargen har också en annan sida: den underkastar sig, förebrår sig själv och missuppfattar samt gör sig till offer för omständigheterna.

Några grundantaganden i Giraffspråket

  • Ärlighet och mod (att visa oss precis som vi är) är grunden för all genuin kommunikation.
  • Det är en del av den mänskliga naturen: vi har lust att ge och ta emot. Vi har det bäst när vi ger och tar emot av fri vilja.
  • I en konflikt tenderar vi att blanda ihop känslor, tankar och värderingar. Det minskar förståelsen för andra människors synsätt och känslor. Giraffspråket hjälper oss att sortera vad som är vad.
  • Bakom varje aggressivt uttalande, kritik, och avvisande beteende finns det en människa med obemötta känslor och behov. Jag kan välja var jag lägger fokus; på aggressionen, kritiken och avvisandet eller på de känslor och behov som ligger bakom.
  • Sann kommunikation förutsätter att vi i varje ögonblick är beredda att ändra vår egen ståndpunkt. Använder vi modellen för att ”få någon dit vi vill” är det manipulation, det vill säga att vi bryter mot modellens tanke om fri vilja.
  • En förutsättning för att finna lösningar är att vi fått empati för våra känslor och obesvarade behov. Det går inte att lösa andras problem, däremot kan vi bidra till att den andre hittar sin egen styrka, genom att lyssna och möta den personens känslor.

De fyra stegen i Giraffspråket

1. Iakttagelse – istället för att bedöma någon/något fokuseras det på vad som observeras. Ord som innehåller värderingar som t.ex. alltid, aldrig, för mycket och för litet, bör undvikas.
2. Känsla – hur känns det i just den situationen?
3. Behov – utan att ställa krav på den andra uttrycker man sina behov.
4. Begäran – berätta vad som önskas i konkret handling.
Stegen behöver inte vara i en strikt ordning, men däremot måste alla fyra finnas med för att nå en ärlig och rak kommunikation.

Exempel på Giraff och Varg

Vargen säger:
Du är alltid så slarvig med dina rapporter!
Giraffen säger:
När jag inte får rapporten på avtalad tid blir jag frustrerad därför att jag själv har en deadline att passa. Har du möjlighet att skriva klart den till i morgon?

Vargen säger:
Jag tycker att du är opålitlig.
Giraffen säger:
Jag känner mig olustig när du gör så därför att för mig är det viktigt att hålla det man lovar. Kan du försöka hålla vad du lovar?

Vargen säger:
Du pressar mig alltid!
Giraffen säger:
Jag känner mig spänd när du pressar mig därför att jag behöver mer tid till uppgiften. Går det bra att ha den klar nästa vecka?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *