Kommunikation vid förändring

Förändring är något som vi ser nästan dagligen i vår bransch. Vare sig det rör en total omorganisation eller en mindre effektivisering handlar det om förändring, och för att denna förändring ska slå igenom måste alla berörda vara medvetna om den. Vi på JES jobbar med tre viktiga beståndsdelar som behöver hanteras individuellt, men samstämt, under en  förändringsprocess: Struktur, Kultur och Kommunikation.

Strukturen sätter du med system, regelverk, mallar och annat strukturellt som underlättar arbetet. Kulturen kommer sig av att organisationen anammar förändringen, vilket kan ta tid även om man exempelvis följer ett väl planerat beteendeprogram. Men inget av detta ger effekter utan Kommunikationen, som ska binda samman arbetet och skapa trygghet genom nödvändig information om förändringsprocessen.

10 goda råd vid förändring

Tio goda råd när du jobbar med kommunikation i förändring.

  1. Identifiera roller
    Se mellanchefernas roll och stötta dem i kommunikationen – de är avgörande för att förändringsarbetet skall lyckas!
  2. Visa hänsyn
    Alla människor reagerar vid förändring, men på olika sätt och vid olika tidpunkter – det ställer krav på kommunikationen vid förändring.
  3. Skapa verktyg
    Se till att det finns arenor för dialog om förändringen men tydliggör ramarna – vad går att påverka och vad är redan bestämt.
  4. Respektera trygghet
    Ifrågasätt om ”business as usual” är möjligt vid förändring, förändring tar  tid och energi.
  5. Samarbeta med HR
    Samarbeta med HR vid förändringsarbetet – kommunikatörer och HR blir ett viktigt team som båda stöttar och driver förändringsfrågor men ur lite olika perspektiv.
  6. Var lyhörd
    Gör en ordentlig målgruppsanalys och ta reda på vad medarbetarna tycker och tänker om förändringen så att du kan möta dem på rätt sätt i kommunikationen.
  7. Kommunikation är A och O
    Gör en kommunikationsplan för förändringsarbetet så att du säkerställer att kommunikationsperspektivet säkert fi nns med – och ta täten, din kompetens behövs!
  8. Tänk tvåvägskommunikation
    Kommunicera i många kanaler – och glöm inte dialogen!
  9. Gör dig synlig
    Glöm inte att kommunicera även när du inte har något nytt att säga.
  10. Återrapportera
    Kommunicera uppföljning – hur var vi lyckats? Vad blev resultatet?

(Från Sveriges Kommunikatörer)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *